Ga naar hoofdinhoud

T.O.S. (Thoracic Outlet Syndrome)

diagram aderen

Pijnklachten en tintelingen in de arm, pols en soms ook vingers. Vaak opgewekt door bepaalde (werk)houdingen. Vanuit het schouder- en nekgebied loopt een vaat-zenuwstreng door de arm tot aan de vingertoppen toe. Deze streng kan op diverse plaatsen bekneld raken en dan deze klachten geven.

Oorzaak van de inklemming van deze streng is vaak te vinden in een verkeerde houding of werkhouding. Door de stand van de nek en/of schouders kunnen de ribben met sleutelbeen en spieren hier druk op uitoefenen.

Symptomen van Thoracic Outlet Syndrome

 1. Pijn en tintelingen in arm, pols en soms vingers
 2. Verminderd gevoel in de huid in deze regio’s
 3. Krachtsverlies
 4. Vermoeid gevoel in de arm tijdens activiteiten

Behandelmogelijkheden: met fysiotherapie kan gekeken worden naar de oorzaak van de klacht en d.m.v. (werk)houdingscorrectie en misschien Manuele therapie de beknelling op te heffen.

KANS (klachten aan arm, nek, schouder) / RSI

Diagram rsi rug en nekklachten

KANS is de nieuwe naam voor RSI. Het zijn pijnklachten die zich uit kunnen strekken van hand tot aan de nek, zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde. De klachten nemen over het algemeen langzaam toe en verergeren tijdens stress en drukte en bij langdurige hetzelfde werk moeten doen. Hierdoor ontstaan de klachten niet alleen op het werk, maar ook thuis of tijdens sporten.

Oorzaak is dus moeilijk om vast te stellen (aspecifiek). Voorheen dacht men dat deze alleen ontstonden door vaak herhaalde bewegingen op het werk, maar nu blijkt dat meer factoren een rol kunnen spelen. Hierbij moet je denken aan werkdruk en stress (ook privé), verkeerde werkhouding en slechte algemene conditie.

Symptomen van KANS

 1. Klachten gehele nek/ arm en hand voor en achterzijde
 2. Tintelingen en krachtsverlies en soms ook pijn en/of stijfheid in nek, schouders en arm/hand

Behandelmogelijkheden: De fysiotherapeut zal eerst proberen te achterhalen waar de oorzaak van de klachten ligt en daarop ingrijpen.

Aspecifieke lage rugpijn

person met lage rug klachten

Bijna 90% van alle mensen met rugpijn valt onder deze “aandoening” . Pijnklachten kunnen dan aanwezig zijn in de onderrug, soms ook in de bilspierregio en uitstralend in het bovenbeen (tot de knie) Ze treden vaak op tijdens werk activiteiten (houding en tillen) en opstartpijn of stijfheid bij uit bed komen of opstaan van een stoel.

Oorzaak is aspecifiek, dat wil zeggen dat er vaak geen structuur in de rug aangewezen kan worden die als enige de veroorzaker is van deze pijn. Er zijn meerdere factoren aanwezig die een oorzaak kunnen zijn, zoals de (natuurlijke) slijtage of artrose van wervel en/of tussenwervelschijf en dit in combinatie met verkeerde (werk)houdingen.

Symptomen van aspecifieke lage rugpijn

 1. Pijn in lage rug/ bil en/of bovenbeen regio die opgewekt kan worden door veranderende houdingen zoals opstaan uit stoel of bed, iets optillen.
 2. Geen gevoel of krachtsverlies in de pijnregio.

Behandelmogelijkheden: Zelf kun je aangepast in beweging blijven, niet te snel weer gaan liggen en maar wel wat oefeningen doen. Soms kan via de huisarts een ontstekingsremmer of spierverslapper voorgeschreven worden. Vaak gaan de klachten over binnen 4-6 weken.

Mocht er echter na 3 weken geen enkele vermindering van de klachten zijn, dan kun je het beste wel contact opnemen met een fysiotherapeut om met gerichte oefentherapie en mobilisaties alles weer op de goede rit te krijgen.

Hernia (specifiek lage rugpijn)

diagram hernia wervel

Bij een lage rug Hernia is er sprake van druk op een zenuw op de plaats waar de zenuw de wervel verlaat om verder naar het been te gaan. De pijnklachten kunnen in onderrug / bil en m.n. in het gehele been optreden.

Oorzaak is druk op een rugzenuw door een tussenwervelschijf en/of door een vernauwing in de ruggenwervel. Het gevolg is dat de zenuw geïrriteerd wordt en ontstoken kan raken. Een slechte conditie van de tussenwervelschijf en verkeerde (werk)houdingen kan dit veroorzaken

Symptomen van een hernia

 1. Vooral schietende pijn in het gehele been en in mindere mate in de onderrug/bil
 2. Krachtsverlies en gevoelsverlies in de huid
 3. Soms urineverlies (minder tot geen controle ophouden). Meteen naar de huisarts dan!

Behandelmogelijkheden: over het algemeen gaan deze klachten (mn in het been) vanzelf over en wordt er nog zelden geopereerd. De klachten in de onderrug kunnen door een fysiotherapeut behandeld worden door de rug sterker en beter belastbaar te maken.

Tablet-nek (tabletnek)

rug en nekklachten door middel van telefoon

De naam zegt het al: klachten aan de nek / achterzijde hoofd door het voorover hangende houding. . Klachten kunnen zijn: pijn, stijfheid van de nek, hoofdpijn achterzijde hoofd en soms uitstraling in een of beide armen.

Oorzaak is vooral te lang achter elkaar en te vaak op een dag voorover hangend met een tablet of Smartphone bezig zijn. Een hoofd weegt al gauw een kleine 5 kg en bij het voorover hangen moeten de nekspieren aan de achterzijde veel aanspannen en kunnen er ook pijnklachten ontstaan op de plaatsen waar de spieren vastzitten (op het achterhoofd)

Symptomen van een tablet-nek

 1. Pijn aan achterzijde hoofd en nek
 2. Hoofdpijn achterzijde hoofd
 3. Stijfheid vaan de nek
 4. Soms uitstraling in een of beide amen

Behandelmogelijkheden: natuurlijk eerst je gedrag en houding veranderen. Minder schermtijd of anders ondersteun je tablet of Smartphone zodat je rechter op kunt zitten. Mocht zit alles onvoldoende zijn dan kan de fysiotherapeut helpen met oefentherapie en/of massage.

persoon met rug en nekklachten

Whiplash

diagram stappen whiplash

De nieuwe benamingen voor Whiplash zijn acceleratietrauma , WAD (Whiplash associated disorders) en trauma gerelateerde nekpijn.

Klachten ontstaan door een kracht die van buitenaf inwerkt op het hoofd en de nek, waardoor extreme bewegingen en krachten diverse structuren extra zwaar kunnen belasten.

Hier bij kan letsel ontstaan aan de gewrichtsbanden, spieren, wervels en soms ook het ruggenmerg

De oorzaak hiervan is heel vaak een aanrijding of een kracht van buitenaf (sporten of vallen), waarbij het hoofd naar achteren en weer naar voren wordt bewogen.. De klachten die hierbij op kunnen treden zijn zeer uiteenlopend en worden bepaald door welke structu(u)re(n) aangedaan is(zijn). Uitgebreide onderzoeksmethoden geven hier vaak geen duidelijke bevestiging van.

Symptomen van een whiplash

 1. In het begin is er vaak sprake van nekpijn, stijfheid en hoofdpijn.
 2. In een verder stadium en afhankelijk van de aangedane structuren kan dit uitbreiden tot pijn in schouder of arm, tintelingen arm en hand,
 3. Concentratiestoornissen, angst duizeligheid, verminderd zicht, slapeloosheid, stress etc.

Behandelmogelijkheden: mocht je zo’n trauma hebben doorgemaakt zoals hierboven beschreven, ga dan altijd eerst naar een huisarts of de SEH voordat je besluit om naar de fysiotherapeut te gaan.

Fysiotherapie kan in het begin helpen met pijnvermindering en daarna met functie herstel van de nek en het aanpassen van activiteiten die klachten oproepen. Soms wordt ook besloten bij zeer uitgebreide klachten om dit multidisciplinair te behandelen. Denk daarbij aan speciale behandelcentra met verschillende soorten behandelaars.

Clusterhoofdpijn

Dit is hele heftige hoofdpijn meestal rondom een oog. De andere benaming hiervoor is “Hortonse neuralgie”. Het komt spontaan op, soms wel meerdere keren per dag en kan weken tot maanden duren.

De oorzaak hiervan is nog niet volledig bekend

Symptomen van clusterhoofdpijn

 1. Een aanval treedt vaak in de nacht op
 2. Duurt vaak 5 min tot soms wel 3 uur.
 3. Er is een chronische variant waarbij deze pijn continu blijft

Behandelmogelijkheden: is meestal medicatie. Soms volgt een zenuwblokkade met een operatie.

Als je deze klachten herkent ga dan eerst naar een huisarts! Fysiotherapie heeft hier geen directe invloed op.

Migraine

verschil migraine en hoofdpijn

Deze vorm van hoofdpijn komt ook aanvalsgewijs, meestal s’ nachts en zit ook aan een zijde van het hoofd.

De oorzaak van migraine is nog niet volledig bekend.

Symptomen van migraine

 1. De pijn is vaak heftig en kloppend en bonzend van aard.
 2. Kan leiden tot braken en misselijk zijn,
 3. Geluid en licht zijn vaak hinderlijk
 4. Inspanning geeft verergering.

Behandelmogelijkheden: alleen medicatie kan soms wat verlichting geven. Ga dus met deze klachten naar een huisarts. Fysiotherapie alleen dan wanneer er ook nekklachten bij ontstaan.

Back To Top