Ga naar hoofdinhoud

Bicepstendinitis is een ontsteking van de lange bicepspees, dat wil zeggen: de pees die de bicepsspier naar boven verbindt met het schoudergewricht. Zoals elke vorm van tendinitis, is de meest voorkomende oorzaak van bicepstendinitis een overbelasting, waarbij irritatie en slijtageprocessen optreden in de peesstructuur. Beschadigd weefsel in de pees kan hierbij niet tijdig herstellen en dit leidt tot chronische ontsteking. Dit kan in langdurige gevallen leiden tot een verzwakking en in het ergste geval een peesscheur tot gevolg hebben.

Wat is een bicepspeesontsteking

Bicepspeestendinitis kan geleidelijk aan optreden als gevolg van geleidelijk optredende slijtageprocessen of plots beginnen na een direct trauma. Bicepspeestendinitis kan zowel geïsoleerd optreden, als in combinatie met andere schouderklachten, zoals rotator cuff scheuren, impingement en instabiliteit. De meest voorkomende oorzaak van bicepstendinitis is een overbelasting na sport- of werkactiviteiten waarbij veel herhaalde bewegingen gemaakt worden met de arm en dan voornamelijk boven het hoofd. Sporters die werpen (bijvoorbeeld handballen of tennissen) en zwemmen, lopen het grootste risico. Een direct trauma, zoals een val bovenop de schouder, kan ook dezelfde klachten geven.

Klachten

Mensen voelen een diepe, scherpe pijn ter hoogte van de voor- en bovenzijde van de schouder. De pijn kan uitstralen naar de voorzijde van de bovenarm, volgens het verloop van de biceps. De pijn neemt toe met bewegingen boven het hoofd en vermindert weer bij rust. De arm kan zwak aanvoelen wanneer men de elleboog te buigen of te draaien met de handpalm naar boven.

Onderzoek

Zoals bij elke aandoening wordt de diagnose van bicepstendinitis gesteld op basis van symptomen en een lichamelijk onderzoek. Op een eventuele röntgenfoto kunnen verkalkingen ter hoogte van de bicepspees gezien worden. Echografie kan eventueel vocht rondom de pees aantonen of werkelijk een ontsteking in het peesweefsel van de biceps laten zien.

Fysiotherapeutische behandeling

In principe is de behandeling van bicepstendinitis conservatief, dat wil zeggen: zonder operatie. Relatieve rust met het tijdelijk vermijden van de uitlokkende sport- of arbeidsactiviteit, is dan in het begin noodzakelijk. Daarnaast kan de combinatie van een ontstekingsremmende medicatie en fysiotherapie nuttig zijn. Deze beogen een afremming van de ontsteking zodat de pijn vermindert, en het behouden of terugwinnen van de normale beweeglijkheid van het schoudergewricht. De fysiotherapie bestaat uit verschillende behandeltechnieken met een ontstekingsremmend effect en mobiliteitsoefeningen om stijfheid van de schouder te voorkomen, gevolgd door spierkrachtoefeningen om de schouderspieren te verstevigen. Wanneer de symptomen blijven voortduren of erg uitgesproken zijn, kan in zeldzame gevallen een inspuiting met een corticosteroïd preparaat rondom de pees of in het gewricht worden toegediend. Toch moet hiermee zeer voorzichtig omgesprongen worden aangezien het de bicepspees zelf kan verzwakken en uiteindelijk kan leiden tot een volledige scheur van de bicepspees.

Back To Top