Ga naar hoofdinhoud

Een gezonde geest is een gezond lichaam. Het denken heeft veel invloed op het lichaam, en omgekeerd. Ontspanningstherapie kan daarom een goede behandeling zijn bij tal van klachten.

Voor welke klachten is ontspanningstherapie geschikt?

Als je last hebt van pijn, veroorzaakt dit vaak ook spanningsklachten, wat zich weer kan uiten in bijvoorbeeld hyperventilatie, astma, bronchitis, spanningshoofdpijn, chronische vermoeidheid of nek-en rugklachten. Ontspanningstherapie helpt je beter om te gaan met spanning in je lichaam en je klachten te verminderen of te voorkomen.

Waaruit bestaat ontspanningstherapie?

Er zijn verschillende methodes om beter te leren luisteren naar de signalen van je lichaam en zo tot een betere ontspanning te komen. Onze fysiotherapeuten gebruiken daarvoor de Buteyko-methode en Mobilizing Awareness-methode.

De Buteyko-methode

Dit zijn ademoefeningen waarmee het koolstofdioxidegehalte in de longen beïnvloed kan worden. De luchtwegen ontspannen en openen zich, waardoor benauwdheidsklachten verminderen. Via de neus in- en uitademen is bij deze methode een aandachtspunt. Ook minder diep ademen en totaal ontspannen is hierbij belangrijk.

De Mobilizing Awareness® – methode

Dit zijn rustige oefeningen die gebaseerd zijn op de natuurlijke manier van bewegen. Het is het aanspannen van spieren die je vergeten bent te gebruiken. Dit gebeurt heel rustig en met volledige aandacht. Daardoor wordt een reflexpatroon, ontstaan door spanningen, afgeremd. Het effect is dat je makkelijker kunt bewegen met minder pijn.

Afhankelijk van wat de klachten zijn, werken we ook met:

  • aandachtsoefeningen: bijvoorbeeld het bewust voelen van je lichaam wanneer je ligt, zit en staat.
  • ademhalingsoefeningen: het bewust worden van de ademhaling in je buik-, flank- en borstgebied.
  • visualisatie-oefeningen: bij deze oefeningen wordt gebruikgemaakt van de gedachtekracht. Het voorstellen van beelden of kleuren in je lichaam werkt ontspannend en geeft inzicht in je klachten.
  • massages: zowel ontspannende als krachtige massage, afhankelijk van de aard van de klachten.
Back To Top