Ga naar hoofdinhoud

De naam dry needling komt van de acupunctuurnaald (needling) die wordt gebruikt tijdens de behandeling, en het feit dat er geen vloeistof wordt ingebracht (dry). Een fysiotherapeut kan voor dry needling kiezen als er sprake is van triggerpoints in je spieren.

Welke klachten behandelt de fysiotherapeut met dry needling?

Dry needling is een efficiënte behandelmethode die ingezet kan worden voor het behandelen van triggerpoints in spieren. Een triggerpoint wordt ook wel een ‘knoop’ genoemd, die stijfheid, pijn en/of bewegingsbeperkingen kan veroorzaken in spieren en gewrichten. De oorzaken voor het ontstaan van zo’n triggerpoint zijn erg uiteenlopend en kunnen variëren van:

  • acuut (sport)letsel, zoals een verstuiking of verrekking tijdens een wedstrijd;
  • een chronische oorzaak, zoals het langdurig aannemen van een verkeerde houding;
  • spanningsfactoren, zoals mentale en/of lichamelijke stress

Waaruit bestaat een dry needling-behandeling?

Tijdens een intake en onderzoek kijkt onze fysiotherapeut of er specifieke spieren zijn die overbelast of aangedaan zijn. Aan de hand van het klachtenbeeld wordt bepaald of deze behandeling geschikt is.

Bij de behandeling wordt één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier behandeld wordt. Door een speciale techniek wordt het triggerpoint aangeprikt, waardoor deze punten in de spieren ontspannen. Als er meerdere spieren aangedaan zijn, kan deze techniek meerdere keren in een behandeling toegepast worden.

Het inbrengen van het naaldje voel je in principe niet. Wanneer het juiste punt in de spier wordt aangeprikt, spant de spier even kort aan. Dit wordt een twitch genoemd. Het voelt aan als een soort kramp in de spier. Na deze kramp zakt het gevoel weg en ontspant de spier. Je kunt daarna vaak direct al gemakkelijker bewegen.

Back To Top