Verreweg de meeste kinderen die regelmatig sporten hebben nooit ergens last van. Als je kind toch geblesseerd raakt, hoeft het vaak niet lang of helemaal niet uit de running te zijn. Een gespecialiseerde fysiotherapeut kan helpen met sportblessures bij kinderen.
Welke klachten behandelt een sportfysiotherapeut voor kinderen?
In de fysiotherapiepraktijk in Goirle komen regelmatig kinderen met gewone sportblessures, maar ook met specifieke blessures als gevolg van de groei. Sportblessures bij kinderen treden op ter hoogte van de aanhechting van de pezen aan de groeischijven. Tijdens de groei zijn dit kwetsbare punten in het lichaam van een kind. De blessures verschillen per sport. Bij sporten waar je veel moet rennen, draaien en springen, zoals voetbal of hockey, hebben de knieën en enkels het extra zwaar. De ellebogen en schouders zijn kwetsbaar bij turnen, en bij bovenhandse sporten als handbal, volleybal en tennis.
Waaruit bestaat een behandeling van sportblessures bij kinderen?
Blessures aan de groeischijven waar pezen aanhechten, gaan bijna altijd vanzelf over. Als je kind is uitgegroeid, verdwijnen de klachten. Vroeger schreef men rust voor, maar voor een kind dat graag sport is dat geen leuke oplossing.
Tegenwoordig wordt er meer gekeken of de belastbaarheid van het kind beter kan. Onze fysiotherapeut doet dat door een trainingsschema op te stellen. De fysiotherapeut kijkt ook naar de houding van je kind, de stand van de voeten en knieën. Als die bijvoorbeeld naar binnen zijn gedraaid of scheef staan, kun je met oefeningen of met zooltjes een deel van de klachten wegnemen.
Het verbeteren van de kracht en stabiliteit kan ook een rol spelen bij het verhelpen van sportblessures bij kinderen: het sterker maken van bovenbeen, rug- en buikspieren. Ook goed materiaal, zoals goed schoeisel helpt.