Ga naar hoofdinhoud

Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie en richt zich specifiek op het behandelen van bewegingsproblemen die het gevolg zijn van kanker of de medische behandelingen tegen kanker. Onze oncologiefysiotherapeut heeft kennis van kanker, de medische behandelingen hiervoor en welke gevolgen die kunnen hebben.

Welke klachten behandelt de oncologiefysiotherapeut?

Voorbeelden van klachten zijn: pijn, spanningsklachten, stug littekenweefsel, stijfheid van gewrichten en spieren, lymfoedeem, spierzwakte, conditieverlies. Wanneer de diagnose kanker is gesteld, betekent dit vaak een langdurig medisch behandeltraject. De oncologiefysiotherapeut kan in alle fasen van de kanker een belangrijke rol spelen.

De curatieve fase:

In deze fase is alles gericht op het bestrijden van de kanker. Tijdens de therapie staan het beperken en bestrijden van conditieverlies en het verlichten van spanningsklachten op de voorgrond.

De herstelfase:

In deze fase wordt de therapie ingezet voor het herwinnen van kwaliteit van leven en het hervatten van activiteiten van het dagelijks leven, werk en sport. Daarvoor kan onze oncologiefysiotherapeut een trainingsprogramma opstellen om je conditie te verbeteren. Dit is ook mogelijk wanneer het medische behandeltraject nog niet is afgerond.

De palliatieve fase

Soms kun je niet niet (volledig) genezen, maar kan de kanker wel onder controle worden gehouden. Het wordt dan een chronische ziekte. Dit kan fysieke, psychische en sociale gevolgen hebben waar je mee om moet leren gaan. Deze fase kan weken, maanden of zelfs jaren duren. De kwaliteit van leven en jouw wensen als patiënt staan in deze fase centraal. Een oncologiefysiotherapeut kan je helpen om zolang mogelijk actief te blijven door begeleiding, ondersteuning en coaching.

De terminale fase

In deze fase wordt duidelijk dat het levenseinde nadert. In deze moeilijke periode staat comfort centraal. Bijvoorbeeld het vinden van een comfortabele houding, ontspanning van spieren en ademhalingsoefeningen bij benauwdheid en ontspanningsoefeningen bij angst en pijn. In alle fasen van kanker kan onze oncologiefysiotherapeut een belangrijke ondersteunende rol spelen.

Back To Top