Ga naar hoofdinhoud

Handartrose

afbeelding pijn in duim

Artrose is slijtage. In de hand zitten veel gewrichten waarin dit kan ontstaan. De meeste gewrichten bestaan uit 2 gladde , met kraakbeen bedekte stukken. Het kraakbeen zorgt ervoor dat deze 2 botuiteinden goed met elkaar functioneren en deze soepel glijden. Bij slijtage betekent het dus dat het kraakbeen verminderd is, of in zijn geheel weg is waardoor de botuiteinden dus tegen elkaar aan bewegen. Zo ontstaat er wrijving in het gewricht en treedt er schade op.

Oorzaak van handartrose

Normaal gesproken krijgt iedereen te maken met slijtage. In een grotere of kleinere mate, maar iedereen die ouder wordt heeft vermindering van kraakbeen in gewrichten. Wel heeft de snelheid van slijtage ook te maken met hoe intensief er gebruik is gemaakt van de functie van de gewrichten. Bijv. een schoonmaakster zal sneller handartrose ontwikkelen dan iemand die achter een pc werkt. Bij meer wrijving is er dus meer slijtage mogelijk. Ook is het erfelijk bepaald hoe het kraakbeen is in zijn kwaliteit. Hier hebben we dus niet altijd iets over te zeggen.

Een trauma kan ook slijtage veroorzaken> Zoals een val of een breuk. Hier kan het kraakbeen door beschadigen. Er zijn ook auto immuun ziektes die slijtage veroorzaken. Zoals reumatoïde artritis.

Symptomen van handartrose

  • Pijn in de vingers aan duimzijde, handpalm of pols
  • Ochtend stijfheid/ De hand en de vingers zijn na een langere rustperiode erg stijf maar zodra deze eenmaal bewegen zal de pijn zakken
  • Pijn bij wringende bewegingen
  • Krachtsverlies
  • Eventueel zichtbare veranderingen in vorm van gewrichten in de hand

skelet van hand

Fysiotherapie behandeling bij handartrose

De fysiotherapeut kan verschillende behandelingen toepassen. Maar kan de slijtage zelf niet oplossen. Zo kan er door middel van spalktherapie een spalk gemaakt worden voor om het gewricht waardoor het rust krijgt, dus minder wrijving is, en dus minder pols en handklachten worden ervaren.

Ook worden er spierversterkende oefeningen meegegeven om te zorgen dat e kracht in de hand meer op orde komt zodat de gewrichten minder druk ervaren. Zo ook met meer kracht wordt de hand functioneler en kunnen meerdere handelingen die niet uitgevoerd konden worden nu wel uitgevoerd worden.

Skiduim

Het duimgewricht bestaat uit een paar gewrichten. Bij een ski duim in het onderste gewricht (MCP1) aangedaan. Deze begint bij de hand en loopt verder in de duim. Dit is een kogelgewricht. Wat betekent dat het vele kanten op kan draaien. Het gewrichtsbandje van de duim is hierbij beschadigd.

brace bij pols en handklachten

Oorzaak van een skiduim

De klachten ontstaan na aanleiding van een trauma/ongeluk. Het gebeurd vaak wanneer de duim onverwacht een verre beweging naar buiten maakt. Het wordt een ski duim genoemd omdat dit letsel veel voor komt bij skiërs. Wanneer zij hun skistokken vast hebben en zij vallen klapt hierbij vaak naar buiten.

Symptomenvan een skiduim

  • Pijn aan de binnenkant van de duim ter hoogte van MCP1
  • Zwelling rondom het gewricht
  • Pijn bij duimbewegingen
  • Gevoel van instabiliteit duim
  • Bij een volledige scheuring kan de duim ongebruikelijk ver bewegen

Fysiotherapie behandeling bij een skiduim

Bij een acuut letsel wordt er eerst bekeken of er sprake is van een gedeeltelijke afscheuring van het bandje of een gehele afscheuring. Vaak is dit niet meteen te testen en wordt er eerst gebruikt gemakt van spalktherapie of taping.

Hierdoor verminderd de zwelling waardoor er een snellere genezing kan plaatsvinden in dit bandje.

Dit kan 6-8 weken duren waarbij er afbouw is van de spalk/taping en opbouw van krachtoefeningen en functionele oefentherapie voor het kunnen hervatten van werk/hobby.

Ziekte van Quervain

diagram pijn bij quervain

De duim beweegt door middel van spieren die in de onderarm en over de pols lopen. Deze spieren eindigen in pezen en deze pezen hechten zich aan op de duim. Deze pezen lopen door een dun vliesje om ze op de goede plaats te houden tijdens het bewegen. Deze spieren zorgen voor het strekken van de duim. Hiervoor zijn 2 spieren nodig. Bij de ziekte van Quervain zijn er 1 of 2 pezen geïrriteerd. Hierdoor zwellen deze op en ontstaat er dus ruimte gebruik met de pezen en het vliesje wat hen op de goede plek houdt. Dit geeft pijn

Bij de ziekte van Quervain is er pijn aan de duimzijde van de pols. Er ontstaat vaak zwelling en bij beweging van de duim een verergering van pols en handklachten.

(Oorzaak:) Het is vaak een overbelastingsklacht. Dus langdurig dezelfde herhalende beweging zoals onkruid wieden e.d. Hier spannen de pezen zich kort voor een langere periode continu aan. Hierdoor krijg je zwelling in de pees en indien deze dan niet genoeg rust krijgt ontstaat de ziekte van Quervain,.

diagram handspieren

Symptomen van de ziekte van Quervain

  • Zwelling rondom de pols
  • Zwelling rondom de duim
  • Uitstralende zeurende pijn aan de duimzijde wat doorloopt richting de onderarm
  • Warm gevoel
  • Stekende pijn bij een beweging
  • Moeite met sleutel omdraaien

Fysiotherapie behandeling bij de ziekte van Quervain

Als de diagnose gesteld is is de eerste stap dat deze pees rust krijgt. Dit wordt gedaan door middel van 2 weken spalk therapie dag en nacht. Deze spalk kan overdag uit voor het handen wassen ed maar is verder continu aan. Tijdens deze periode bezoek je. 1x per week de fysiotherapeut die zorgt dat de pezen goed doorbloed blijven en op lengte.

Na deze 2 weken wordt de spalk afgebouwd en wordt de kracht van de duim./hand weer rustig opgebouwd en zullen de pijnklachten steeds verder verdwijnen.

Ziekte van Dupuytren

dupuytren vinger voorbeeldDit zijn bindweefselverhardingen in de handpalm en vingers. Het ontstaat in het vlies wat onder de huid zit in de handpalm en vingers. Dit hoort bij de huid. De verhardingen in de huid heten noduli ( knobbels).

Doordat er steeds meer noduli ontstaan in de huid zorgt het ervoor dat alle huid en het vlies samentrekt waardoor er veel spanning komt in de hand. Hierdoor krijg je een buigstand van de vingers die niet zelfstandig. Meer recht te krijgen zijn. Dit heet een flexie contractuur. De Pezen zijn in deze aandoening niet aangedaan. Het zit tussen de huid en de pezen in.

Oorzaak van de ziekte van Dupuytren

Het ontstaat geleidelijk> Het begint met lichte vervormingen in de handpalm en kan daarbij blijven, maar het kan ook verergeren. In welke tijdspad dit gebeurt is bij iedereen verschillend. De echte oorzaak is onbekend. De genetische aanleg is op sommige gebieden aangetoond.

Symptomen van de ziekte van Dupuytren

  • Stijfheid in de handpalm
  • Zichtbare veranderingen in de handpalm
  • Het kromtrekken van de vingers
  • Strekken is niet meer mogelijk
  • Mogelijk een verminder gevoel in de vingers

Fysiotherapie behandeling bij de ziekte van Dupuytren

In een begin stadium kan er eventueel een strek spalk aangebracht worden waardoor je de ziekte van Dupuytren wat kan vertragen. Het tegen gaan gaat niet. De handfysiotherapie is zeer van belang na een operatie. Hier zit een intensieve revalidatie achter met littekenbehandeling, mobiliteitsverbetering en functieopbouw van de hand

Triggerfinger

triggerfinger pols en handklachten

De buigpezen in een hand lopen. Aan de voorzijde van de hand. Deze worden door middel van pulleys (tunneltje) op de hand gehouden zodat deze in een goede richting mee bewegen. Als er een plaatselijke verdikking in een buigpees zit dan past deze niet goed door de pulley. Hierdoor kan de pees blijven hangen in een buigstand en strekt hij niet uit zichzelf, of hij strekt verlaat.

Oorzaak van een triggerfinger

Mogelijke overbelasting door middel van herhalende bewegingen, of een trauma zoals een val of ergens achter blijven haken. De klachten ontstaan vaak met een “trigger”. Dus. 1 vinger die later strekt dan de rest. Als het langdurig aanhoud komen er vaak pols en handklachten bij kijken

Symptomen van een triggerfinger

  • Niet meer kunnen strekken van de vinger
  • Pijnklachten aan de binnenzijde van de hand gecentreerd op 1 of 2 vingers.
  • Krachtsverlies
  • Functieverlies van de hand

Fysiotherapiebehandeling bij van een triggerfinger

Als de diagnose is gesteld kan er door middel van een ringspalk de eerste paar weken rust gecreëerd worden waardoor de. Pees kan slinken. Hierbij wordt door middel van manuele technieken soepelheid in de pees gebracht, een betere doorbloeding en een goede lengte.

Als de trigger verminderd wordt er langzaam met oefentherapie weer opgebouwd zodat werk, hobby en het dagelijkse leven weer opgepakt kunnen worden. Zijn de pols en handklachten te intensief aanwezig, dan kan hier een injectie door de huisarts geplaats worden of een operatie plaats vinden. Voor de revalidatie hiervan is dan weerhandtherapie nodig.

Carpaal Tunnel syndroom

carpaal tunnel pols en handklachten

Het carpaal tunnel syndroom wordt veel gezien bij mensen tussen de 40-60 jaar. Vaak ook vrouwen in de overgang, zwangere dames of met. Reumatoïde artritis. De middelste handzenuw raakt bekneld rond de hoogte van de pols waardoor er pijn, tintelingen en een doof gevoel wordt ervaren in de handpalm en vingers. De tintelingen zijn vaak gecentreerd tot de duim, wijsvinger en middelvinger. Niet naar de ringvinger en pink.

Oorzaak van carpaal tunnel syndroom

Veelvuldige en herhaaldelijke bewegingen van de hand, ongunstige houdingen tijdens werk, sport en hobby of vocht vasthouden bijv. door een zwangerschap of een overgangsperiode

Symptomen van carpaal tunnel syndroom

  • Pijn/tintelingen in de vingers/handpalm
  • Gevoelsverlies
  • Krachtsverlies
  • S’ nachts veel tintelingen
  • Houdingsafhankelijke tintelingen en pijn

Fysiotherapie behandeling bij carpaal tunnel syndroom

Hierbij kan behandeld worden door middel van medical taping, spalktherapie, tractie en mobilisatie technieken. Hierdoor kan de druk van de zenuw verminderen. Als de tintelingen en pijnklachten weg zijn kan er functioneel geoefend worden en kracht van de hand weer opgebouwd worden.

Zijn de klachten te intensief aanwezig dan kan hier een injectie door de huisarts geplaats worden of een operatie plaats vinden. Voor de revalidatie hiervan is dan weerhandtherapie nodig.

Back To Top