Als je COPD hebt, worden de simpelste zaken, zoals een wandeling of een stuk fietsen, steeds lastiger. De benauwdheid die gepaard gaat met inspanning maakt angstig en daardoor ga je nog minder bewegen. Een COPD- specialist helpt om je conditie op peil te houden, dus wacht niet te lang met het maken van een afspraak.
Welke klachten behandelt een COPD-specialist?
COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease, een chronische longziekte met een obstructiecomponent. COPD is de verzamelnaam van longziektes waarbij de ademhaling is verstoord vanwege een beschadiging van de longen. Symptomen bij deze ziektes zijn: kortademigheid bij inspanning, benauwdheid, hoesten (eventueel met slijm), vermoeidheid, weinig spierkracht en gewichtsverandering.
De twee meest voorkomende longziektes zijn:
- chronische bronchitis: dit is een constante ontsteking van de bronchiën, de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen, waardoor slijm aangemaakt wordt en ademen lastiger gaat
- longemfyseem: hierbij gaan de longblaasjes langzaam verloren. De functie van de longblaasjes, ingeademde zuurstof opnemen en afvalstoffen uitademen, neemt dan steeds verder af
Waaruit bestaat een behandeling van COPD?
COPD is niet te genezen. Het doel van de behandeling is om het ziekteproces te vertragen en je dagelijkse leven zo prettig mogelijk te maken. Het behandelplan wordt uiteraard op jouw persoonlijke situatie afgestemd, maar meestal bevat het onderdelen als oefentherapie voor conditie- en krachttoename, ademhalingsoefeningen, technieken om met slijm om te gaan en adviezen over een gezonde leefstijl. De juiste behandeling is voor iedereen anders en daarom is het belangrijk een zorgplan te maken met de longarts en longverpleegkundige. Hierin is ook een rol weggelegd voor andere specialisten, zoals een diëtist en een fysiotherapeut met specifieke kennis over COPD.