Knie artrose/ knieslijtage
Wat is artrose?
Artrose is één van de meest voorkomende gewrichtsaandoeningen. Bij het ontstaan van artrose staat de interactie tussen overbelasting (mechanisch) en ontstekingsfactoren (reumatisch) centraal. Bij artrose is niet alleen het kraakbeen en het bot aangetast, maar kunnen ook de weke delen zoals spieren, kapsel en banden een belangrijke rol spelen.
FysioPetershofje is gespecialiseerd in de behandeling van knie-artrose. Paul Kuijsters werkte mee aan het wetenschappelijk onderzoek “Escape” vanuit het ETZ en UMC. Daarbij is aangetoond dat speciale oefentherapie de voorkeur heeft boven een eventuele knie-operatie.
Oorzaak van knie artrose
Knie-artrose wordt veroorzaakt door: hogere leeftijd, overgewicht, intensief gebruik, genetische aanleg en slechtere algemene gezondheid en mindere vitaliteit.
Symptomen van knie artrose
- (start)pijn en/of stijfheid.
- zijn pijn en instabiliteit
- spierzwakte van de bovenbeenspieren
- verminderde conditie.
- Soms is het gewricht ontstoken.
Deze knie klachten leiden tot beperkingen in activiteiten zoals (trap)lopen, gaan zitten en opstaan van stoel en verminderde deelname van (vrijwilligers)werk, vrije tijd, sociale activiteiten en sport.
Behandeling bij knie artrose
Behandeling bestaat uit een “stepped care” plan(trapsgewijze behandeling). Eerst worden de volgende conservatieve behandelingen overwogen: voorlichting en advies, oefentherapie, pijnmedicatie en (in geval van overgewicht) begeleiding in gewichtsverlies. In het eindstadium van artrose is een gewrichtsvervangende operatie een behandeloptie.
Fysiotherapie behandeling bij knie artrose
Oefentherapie is, in combinatie met voorlichting en advies, een belangrijk deel in de behandeling van artrose en kan effectief zijn in het verbeteren van fysiek functioneren, kwaliteit van leven en het verminderen van pijn & knie klachten.
Oefentherapie kan ook in een vergevorderd stadium van artrose effectief zijn, waarmee gewricht vervangende operaties mogelijk uitgesteld of voorkomen kunnen worden.
De oefentherapie bestaat uit spierversterkende oefeningen, oefeningen ter verbetering van de conditie en oefeningen voor de uitvoering van activiteiten waarmee beperkingen ervaren worden (functionele oefeningen).
De oefentherapie wordt gecombineerd met voorlichting met over artrose, adviezen over gezonde leefstijl, zelfmanagement en de juiste balans tussen belasting en belastbaarheid. Vanaf 2018 worden er per jaar 12 behandelingen fysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering.
Deze tekst is grotendeels ontleend aan “Factsheet heup- en knieartrose” van het KNGF
Voorste kruisbandletsel
Wat is een voorste kruisbandletsel
Omdat kruisbandletsel veel voorkomt en een grote impact heeft op het (sportief) functioneren van mensen is er erg veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de revalidatie methoden hiervan. Het is belangrijk dat uw fysiotherapeut op de hoogte is van de laatste inzichten. Bij FysioPetershofje is dat het geval. Paul Kuijsters is ook betrokken bij dat wetenschappelijk onderzoek.
Wat is een gescheurde voorste kruisband
De voorste kruisband is een peesachtige band midden in het kniegewricht en erg belangrijk voor de stabiliteit van de knie. Hij loopt schuin voor de achterste kruisband. Door zijn ligging zorgt de voorste kruisband voor stabiliteit bij voor- en achterwaartse bewegingen en bij draaibewegingen. Daarnaast ondersteunt hij de binnen- en de buitenband, die ook stabiliteit bieden aan de knie. Bij een scheuring van de kruisband wordt de knie dus instabiel.
Oorzaak van een voorste kruisbandletsel
Het letsel ontstaat meestal op een duidelijke aanwijsbaar moment. Vaak bij een onverwachte beweging van het lichaam waarbij de gebogen knie verdraaid wordt.
Symptomen van een voorste kruisbandletsel
Tijdens het trauma voel je iets “knappen” of “ploppen” en er is hevige pijn in de knie. Kort daarna wordt de knie dik. Steunen gaat moeizaam en de knie voelt instabiel aan.
Diagnose van een voorste kruisbandletsel
Direct na het ontstaan van de gescheurde voorste kruisband is de knie vaak pijnlijk en gezwollen en is het been vaak minder goed belastbaar is. Het lichamelijk onderzoek is dan niet goed uit te voeren. Niet zelden wordt hierdoor de diagnose vlak na het ontstaan van het letsel in eerste instantie over het hoofd gezien. Daarom is het aan te raden om de knie na een aantal dagen opnieuw te laten beoordelen door de huisarts of een ervaren fysiotherapeut. Als het vermoeden op een gescheurde voorste kruisband blijft bestaan, dan stuurt de huisarts of fysiotherapeut u / de patient door naar de orthopedisch chirurg. Deze kan ter aanvulling nog een MRI laten maken of een kijkoperatie verrichten. Dit is niet altijd nodig, vaak zijn “klinische” testen voldoende.
Fysiotherapie behandeling bij een voorste kruisbandletsel
Zodra de knie klachten van pijn en zwelling afnemen, kunt u / kan men starten met oefeningen die de stabiliteit van de knie en de kracht van de beenspieren bevorderen. Bij een deel van de patiënten leidt deze stabiliteitstraining tot een acceptabele situatie zonder knie klachten. Sinds kort heeft dat de voorkeur boven een operatie.
Blijft de instabiliteit toch aanhouden dan kan gekozen worden voor een operatie. Meestal wordt de kapotte band dan door een hamstringpees vervangen. Daarna volgt een intensieve revalidatieperiode van 9 tot 12 maanden.
Hamstring blessure
Wat is een blessure aan de hamstring? Bij een hamstringblessure is weefsel van één van de hamstrings (de spieren aan de achterkant van het bovenbeen) beschadigd.
Oorzaak van een hamstring blessure
Beschadiging ontstaat meestal tijdens het sporten bij het trekken van een sprint, een explosieve start of bij het plotseling moeten afremmen. Maar ook overmatige rek tijdens trappen of dansen of een onverwachte beweging in het dagelijks leven kan tot een hamstringblessure leiden.
Symptomen van een hamstring blessure
Bij een blessure aan uw hamstring ontstaat een
- felle pijn in het bovenbeen die lijkt op een messteek of zweepslag.
- Dit gaat gepaard met een gevoel van kramp.
- U kunt uw been moeilijk buigen en lopen (zelfs langzaam) doet veel pijn.
- Ook het rekken van de spier of de spier aanspannen tijdens buiging van het been is pijnlijk.
- De plek kan stijf worden en na een paar dagen kan er een bloeduitstorting aan de achterkant van het bovenbeen ontstaan.
Fysiotherapie behandeling bij een hamstring blessure
Voor een goede behandeling is het belangrijk om de oorzaak van de hamstringblessure te kennen. Om de kans op een herhaling van de blessure te voorkomen, is het raadzaam om altijd een diagnose te laten stellen bij een (sport-)fysiotherapeut.
Eerst ligt de nadruk op pijnbestrijding en daarna op weefselherstel. Vervolgens op krachtsopbouw door oefentherapie en terugkeer naar sport. De revalidatietijd loopt uiteen van 1 weken tot 8 weken.