Ga naar hoofdinhoud

Tenniselleboog/ tennisarm

tennisarm diagram

Stekende pijnklachten aan de buitenzijde van je elleboog, die vaak ontstaat bij iets krachtig vastpakken of optillen. De pijn kan soms zelfs uitstralen naar de pols. De oorzaak is heel vaak overbelasting.

Symptomen van een tennisarm

  1. Iets bovenhands optillen
  2. De elleboog strekken terwijl je een vuist maakt
  3. Drukpijn op de buitenzijde (knobbeltje) van je elleboog

Behandelmogelijkheden: bij de huisarts een injectie, wordt wel steeds minder vaak gedaan, gezien het geringe effect. Of rechtstreeks naar de fysiotherapeut, die verschillende behandelmethodes kent. Een goed voorbeeld hiervan is de Diepe Frictie Methode (DFM).

diagram spieren tennisarm

Golfarm/ golfelleboog

diagram golfarm

Stekende pijnklachten aan de binnenzijde van de elleboog, die vaak ontstaan bij iets krachtig vastpakken en onderhands optillen. Je kunt dit zelf testen door met gestrekte elleboog een vuist te maken, dan roep je de pijn op. Soms ook een uitstralende pijn naar de pols toe

Oorzaak is vaak langdurig met hetzelfde gereedschap werken (knijpbeweging).

Symptomen van een golfarm

  1. Iets onderhands optillen
  2. De elleboog strekken terwijl je een vuist maakt
  3. Drukpijn op de binnenzijde (knobbeltje) van de elleboog

Behandelmogelijkheden: Bij de huisarts een injectie, deze wordt steeds minder vaak gedaan, gezien het geringe effect. Of rechtstreeks naar de fysiotherapeut, die met rek en strek technieken de klachten kan verminderen.

Botscheur/ breuk elleboog

diagram gebroken arm

Stekende pijnklachten aan de buitenzijde van de elleboog, die lijken op een tennisarm, maar hier is vaak een trauma aan vooraf gegaan. Er ontstaat dan een botscheurtje of breuk in het kopje van het spaakbeen (buitenzijde elleboog)

Oorzaak is een valtrauma, waarbij je jezelf met gestrekte armen hebt op willen vangen.

Symptomen van een botscheur

  1. Hevige drukpijn lokaal op buitenzijde elleboog
  2. Draaien met de onderarm/pols geeft vaak pijn

Behandelmogelijkheden: altijd eerst naar de huisarts om te controleren of er een breuk is. Bij een breuk/scheur volgt eerst een korte periode van rust en daarna mag je voorzichtig de arm weer gaan gebruiken. Het risico bestaat dat je de elleboog niet meer goed kunt strekken. Dan komt de fysiotherapeut weer aan de pas, maar pas nadat u van de huisarts of specialist komen mag.

Back To Top