Ga naar hoofdinhoud

De bestaande OriGENE1 richt zich op de behandeling van langdurige lage rugklachten. Dit behandeltoestel wordt inmiddels in Nederland bij circa 100 fysiotherapie praktijken gebruikt. Hierover is in de Uitstraling al vaker over geschreven. De Origene2 gaat een stap verder en maakt in 1 toestel de behandeling mogelijk van de gehele wervelkolom, van stuit tot kruin. Geschikt dus voor klachten aan de lage rug, de hoge rug en de nek. Deze methode werd in de jaren 2014 – 2017 in Nederland ontwikkeld, eveneens onder leiding van sportarts Frank Bertina.  De behandeling wordt onder 1 op 1 begeleiding en toezicht van uw fysiotherapeut uitgevoerd op het OriGENE-behandeltoestel.

OriGENE2: waarom

De achterliggende ideeën bij de ontwikkeling hiervan zijn:

  1. dat er op het gebied van hoge rug en nekklachten niet voldoende behandelmogelijkheden zijn
  2. dat je de onderrug nog beter kunt oefenen/behandelen door ook de bovenkant van de wervelkolom mee te nemen,
  3. dat je nekklachten beter kunt behandelen door ook de onderste deel van de wervelkolom mee te nemen. Hiermee beogen we dat de volledige aansturing van alle spieren rond de wervelkolom beter verloopt. Geïsoleerd trainen van alleen de nek is ook mogelijk, doch biedt dit voordeel niet.

OriGENE2. Wat en hoe: de techniek en eigenschappen

Met behulp van dit nieuwe toestel kunt u een optimale functionele beweging met de gehele rug maken. Het toestel combineert hiervoor drie belangrijke eigenschappen:

  1. De strekbeweging van de rug wordt (net als in de Origene1) volledig geïsoleerd door bij bewegingen van benen, heupen en bekken onmogelijk te maken. U kunt daardoor niet gaan compenseren.
  2. Parallel aan de belasting op de onderrug via de schouderrol vindt nu een hiervan onafhankelijke belasting plaats van de bovenkant van de wervelkolom. Hiertoe wordt een aparte steun tegen het achterhoofd geplaatst, waarmee men via een tweede as over hetzelfde draaipunt een aparte gewichtstapel kan optillen.
  3. De aard van de trainingsbelasting, die het toestel nu over de gehele wervelkolom oplegt, kan volledig worden aangepast aan de individuele mogelijkheden en beperkingen van de patiënt. Dit realiseert de fysiotherapeut door gebruik te maken van maar liefst 11 verschillende instellingvariabelen op het toestel, die alle op elkaar inwerken. Met andere woorden: u beweegt en traint de hele rug en nek over het gehele bewegingstraject met een optimale, aan uw individuele situatie aangepaste weerstand. Het toestel maakt aldus een isotonische belasting (een gelijkmatige spanning van de betrokken spieren) mogelijk over het gehele bewegingsbereik van de gehele wervelkolom.

Ook voor nek- en hoge rugklachten

Dit nieuwe toestel wordt nu in diverse praktijken toegepast, met goede resultaten. Het merendeel van de rugpatiënten ervaart de gecombineerde oefening als compleet, veilig en logisch. Voor mensen met nek- en hoge rug klachten biedt dit toestel nieuwe mogelijkheden.

kijk op www.origene.nl   voor behandellocaties bij u in de buurt.

Back To Top