Ga naar hoofdinhoud

Pijnlijke, zeurende, vermoeide en verkrampte spieren, een vervelend gevoel. Iedereen heeft het wel eens meegemaakt na een flinke inspanning tijdens het sporten of na een lange dag zittend werk. Bij de meeste mensen gaat dit gevoel gewoon weer over, maar bij sommige mensen ontstaan er punten in de spieren die extra gevoelig zijn; ‘triggerpoints’. Dry needling is een behandelmethode die deze triggerpoints uitschakelt.  

Wat is dry needling?

Dry needling is een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen.

Dry needling: niet hetzelfde als acupunctuur.

Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. Bij klassieke acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden gedurende langere tijd in het lichaam gezet. Dry needling gebruikt eenzelfde soort naaldje, maar die is specifiek gericht op zogenaamde ’triggerpoints’ die kort gestimuleerd worden.

Wat is een ’triggerpoint’?

Een triggerpoint is een verkrampt plekje in een spier. Deze plek kan naast lokale drukpijn ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaken. Hieronder staat een voorbeeld van lage rugpijn vanuit een bilspier. Naast de pijn die u voelt kunnen triggerpoints ook zorgen voor stijfheid in de spier, een bewegingsbeperking, verminderde kracht, kramp en pijn-ontwijkend gedrag: U gaat ‘anders’ bewegen.

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

  • Acuut: bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of een ongeval.
  • Chronisch: bijvoorbeeld door een langdurig verkeerde houding.
  • Langdurige overbelasting van bijvoorbeeld arm, schouder en/of nek zoals bij gebruik van de computer.
  • Overbelasting en/of blessures bij sporters.
  • Verkramping van spierweefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia.
  • Langdurige afwezigheid van beweging bijvoorbeeld door gips of een sling.
  • Psychologische factoren zoals stress en depressie.
  • Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte bijvoorbeeld ontstaan na een botbreuk.
  • Slaaptekort.

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut zal eerst door een gesprek en een gericht onderzoek uw klachten nader analyseren. Daarna worden de spieren verder onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in de spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints. De behandeling is gericht op het ‘uitschakelen’ van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met het naaldje worden deze punten gevonden en gedeactiveerd. Daarna raken de spieren snel en langdurig ontspannen.

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even lokaal aan. Dat geeft kortdurend een soort ‘kramp’ gevoel. Deze ‘kramp’ wordt vaak wel als pijnlijk ervaren. Daarna ontspant de spier zich weer en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid en/of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur.

Wat gebeurt er daarna?

U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie te behouden.

Wat kost dry needling?

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapiebehandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor dry needling hieronder.

Heeft u vragen omtrent dry needling? Neem dan contact op met uw fysiotherapeut.

Back To Top