Ga naar hoofdinhoud

Bestaat er verschil in de werking van al die gekleurde tapes op de lichamen van sporters die op het tv scherm voorbij komen? Die vraag is snel beantwoord: er zijn geen meerdere soorten tape. Het is dezelfde tape met een ander kleurtje, eventueel camouflerend, maar ook de kleur van je land, zoals oranje. De werking van de tape is alleen gebaseerd op de manier waarop de tape op het lichaam geplakt wordt.

Na operaties, acute blessures, maar ook bij lichamelijke klachten die al langer bestaan, zijn zwelling, pijn en stijfheid de symptomen waarop een behandeling kan aangrijpen. Verbeteren van de bloedcirculatie en goed afvoeren van het vocht kunnen beïnvloed worden door het activeren van de huid. De rol van de huidlagen speelt hierbij dus een grote rol.

Nu volgt de vraag: hoe werkt de tape? De werking van de tape is gebaseerd op het plakken met bepaalde mate van rek van de tape op een gerekte huid. Bij het terugplooien van de huid zie je de tape rimpelen en bij bewegen van het lichaam gaat de tape nog meer bewegen. Onder de tape wordt dan de bovenlaag van de huid als het ware opgetild. Deze huid-lifting geeft positieve prikkels aan de bloed- en lymfecirculatie eronder, waardoor de klachten van zwelling, pijn en stijfheid kunnen afnemen. De tape kan ter ondersteuning bij veel klachten gebruikt worden: reductie van lymfevocht (de lymfe-tapetechniek is uitermate geschikt om de oedeemtherapeut te ondersteunen in de behandeling), pijnvermindering, spierontspanning, verbeteren van de huidconditie (bv bij littekens) en zelfs bij klachten niet gerelateerd aan de bewegingsapparaat zoals bijvoorbeeld bij longklachten (hooikoorts tape) en misselijkheidsklachten van chemotherapie.

De medical tape is elastisch in de lengte, ventilerend, huidvriendelijk, vochtbestendig en antiallergisch. De tape zit met 10% rek op de rol en kan in mindere en meerdere rek gebruikt worden. Deze eigenschappen, met voorkeur aangebracht op een droge, vetvrije en onbehaarde huid, zorgen ervoor dat een tape wel vier tot tien dagen goed blijft plakken op de huid. De huid onder vochtige tape, door douchen en zwemmen, wordt niet week, omdat de tape ademend is.

De kinesio tape is een laagdrempelige ondersteuning van het natuurlijke genezingsproces van het lichaam en heeft weinig kans op bijwerkingen. De Fysio- en Oedeemtherapeut gebruiken het als zodanig.

Back To Top