Ga naar hoofdinhoud

Vaak wordt mij gevraagd wat de werking is van al die felle kleuren tape op de lichamen van sporters die op het tv scherm voorbij komen. Die vraag is snel beantwoord: er zijn geen meerdere soorten tape. Het is dezelfde tape met een ander kleurbad. Inmiddels zijn er een aantal merken op de markt met verschillende kleuren, maar de werking van de tape is gebaseerd op de manier waarop de tape op het lichaam geplakt wordt.

Soms een heel elftal!

De ontwikkeling van deze zogeheten medical tape startte rond 1970 in Azië. De filosofie achter de methode is dat spieren niet alleen zorgen voor beweging van het lichaam, maar ook een functie hebben bij de bloedcirculatie, lymfvochtafvoer en lichaamstemperatuur. Als spieren niet optimaal functioneren, dit kan zowel door een blessure als ook door een verkeerde houding, raakt de bloed- en lymfecirculatie verstoord. Vervolgens kunnen er klachten als zwelling, pijn en stijfheid ontstaan.

De stugge traditionele tape die voor handen was, perkte de bewegingsvrijheid van een spier in. De oplossing was een elastische tape die lijkt op de menselijke huid. De tape ondersteunt plaatselijk de lichamelijke functies zonder de bewegingsmogelijkheden van de spieren en gewrichten te beperken.

Hooikoorts Tape

Rest nog het deel van de vraag: hoe werkt de tape? De werking van de tape is gebaseerd op het plakken met bepaalde mate van rek van de tape op een gerekte huid. Bij het terugplooien van de huid zie je de tape rimpelen en bij bewegen van het lichaam gaat de tape nog meer bewegen. Onder de tape wordt dan de bovenlaag van de huid als het ware opgetild. Deze huid-lifting geeft positieve prikkels aan de bloed-en lymfecirculatie, waardoor de klachten van zwelling, pijn en stijfheid afnemen. De tape kan ter ondersteuning bij veel klachten gebruikt worden: zwellingreductie (de oedeemtherapeut gebruikt de lymfe-tapetechniek), pijnvermindering, spierontspanning, verbeteren van de huidconditie (bv bij littekens) en zelfs bij klachten niet gerelateerd aan de bewegingsspieren zoals bijvoorbeeld bij hooikoorts en misselijkheidsklachten van chemotherapie.

De medical tape is elastisch, ventilerend, huidvriendelijk, vochtbestendig en antiallergisch. De tape zit met 10% rek op de rol en kan in mindere en meerdere rek gebruikt worden. Deze eigenschappen, mits aangebracht op een droge, vetvrije en onbehaarde huid, zorgen ervoor dat een tape wel vier tot tien dagen goed blijft plakken op de huid. Vochtige tape, door douchen en zwemmen, is geen probleem, omdat de tape ademend is, voert het vocht goed af en wordt de huid eronder niet week.

Ruim een decennia wordt de tape in Europa gebruikt. Weliswaar in eerste instantie in de sportwereld, maar vele fysiotherapeuten gebruiken inmiddels de tape om hun behandeling te ondersteunen.

Back To Top