Het nieuwe sportseizoen gaat weer van start, na een mooie zomer mag iedereen weer beginnen met trainen voor zijn of haar sport. Blessurepreventie is van belang om spelers gezond en competitief te houden. Een zorgvuldige en goed doordachte aanpak voordat we weer gaan trainen is essentieel om onnodige lichamelijke tegenvallers te voorkomen. In dit artikel staan een aantal tips waar tijdens de seizoenstart op gelet kan worden.
De Warming-up.
Een degelijke warming-up is de eerste stap. Dynamische rekoefeningen zoals knieheffen, hakken billen en armzwaaien en lichte aerobics oefeningen zoals rustig joggen, jumping jacks of touwtjespringen bereiden de spieren voor op intensievere activiteiten. Hierdoor wordt het zwaardere gedeelte van de training minder belastend voor deze spieren. Het rekken van de spieren na de training kan indien goed uitgevoerd de kans op spierpijn verkleinen.
Trainingsopbouw.
Belasting belastbaarheid is de basis van elke training. Als dit uit balans is wordt de kans op blessures groter. Belasting verwijst naar de fysieke inspanning die een sporter tijdens training en wedstrijden ervaart. Belastbaarheid is het vermogen van het lichaam om deze inspanning te weerstaan en zich aan te passen. Het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid is cruciaal voor prestatieverbetering en blessurepreventie bij atleten. Zorg er bij een training dus voor dat u zich voldoende belast maar niet te veel.
De opbouw van fysieke belasting is een geleidelijk proces. Begin de eerste training met een matige intensiteit, train niet op het toppen van u kunnen. Bouw deze intensiteit langzaam op door meer complexe oefeningen uit te voeren en zwaarder te gaan trainen. Dit bereidt het lichaam voor op de unieke bewegingen van de sport die u beoefent. Voor voetbal is dit bijvoorbeeld conditietraining door middel van rustig joggen alvorens er voluit gesprint gaat worden
Begin dus niet meteen met de volledige wedstrijd te stimuleren maar bouw de belasting geleidelijk op, zo kan het lichaam zich aanpassen aan de nieuwe belasting en worden blessures vermeden.
Naast fysieke voorbereiding is rust even belangrijk. Zorg voor voldoende hersteltijd tussen trainingen en wedstrijden om overbelasting te voorkomen. Over het algemeen kunt u uitgaan van 24 tot 48 uur hersteltijd. Een uitgebalanceerde voeding, rijk aan eiwitten en voedingsstoffen en hydratatie, ondersteunt het herstel en de algehele gezondheid.
De rol van slaap mag niet worden onderschat. Voldoende slaap bevordert het herstel van het lichaam en versterkt het immuunsysteem, wat essentieel is voor de prestaties gedurende het seizoen.
Communicatie.
Tot slot is communicatie van groot belang. Spreek u uit over eventuele pijntjes en ongemakken, zodat de coach en mogelijk een fysiotherapeut tijdig kunnen ingrijpen en adviseren over wat te doen met deze klachten. Door aandacht te besteden aan blessurepreventie aan het begin van het seizoen legt een sporter de basis voor een succesvolle en lonende sportervaring voor het hele seizoen.
Merkt u dat u moeite heeft met de opstart van het nieuwe seizoen? Neemt u dan contact op met een fysiotherapeut bij u in de buurt om u hierbij te helpen.