Ga naar hoofdinhoud

Hebt u dat ook? Als u niet zeker bent van uw zaak dan ga je naar Google review en zoek je op wat de ervaringen van anderen zijn. Bij Fysio Petershofje staan op de eigen site wel lovende reviews, maar op Google Review staan die ervaringen die niet ‘geredigeerd’ zijn. En als je daar 9,6 scoort dan zit het helemaal goed. De patiënten die de praktijk aan het Petershofje 10a bezoeken wisten dat natuurlijk al lang. Naast de vakbekwaamheid komt ook de goede sfeer terug en het feit dat de therapeuten als één hecht team werken. “En dat doen we al 50 jaar,” zegt Hans van Heesch.

“In 1972 besloten Hans Bruijns en Carel Vercauteren gezamenlijk een eigen praktijk voor fysiotherapie op te zetten. Bruijns was de eerste vrij gevestigde fysiotherapeut in Goirle. Daarvoor was er alleen fysiotherapie beschikbaar in het verpleegtehuis.  ‘De Schakel.’ Bruijns en Vercauteren gingen aan het Petershofje bouwen. Architect was Van Wesemael. Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar het was voorheen weiland gebied. In 1973 vond de opening plaats. In hetzelfde pand waren de huisartsen Han Bosch, Rein van de Pant en tandarts Peter van Duren gevestigd. Je zou kunnen zeggen dat het een van de eerste gezondheidscentra in de regio was. Het was een echte dorpspraktijk en die zag er vijftig jaar geleden heel anders uit dan nu. Scheidingswandjes met gordijnen ervoor grensden de behandelruimtes af en de patiënten die behandeld werden konden ondertussen gezellig met elkaar kletsen. Privacy was toen heel anders geregeld, “ vertelt Hans.

Ontwikkelingen

Van Heesch stapte voor het eerst in 1982 binnen als stagiaire. “Ik ben er gebleven. De sfeer was er prima, maar het was aan de andere kant ook heel moeilijk in die tijd om een baan te vinden. Ik heb mij hier vanaf het begin enorm thuis gevoeld. De praktijk en het team groeide en groeide en bewoog mee met de maatschappelijke ontwikkelingen. De huisartsen vertrokken op een gegeven moment naar de Frankische Driehoek vanwege het zogenaamde HOED-model (Huisartsen Onder Een Dak). Dat was efficiënter werken, alles onder één dak. Wij hebben ook een tijdje aan de ‘rand van de hoed’ gezeten, maar voor ons werkte dat model niet en we concentreerden ons op onze eigen praktijk aan het Petershofje. Natuurlijk moest onze praktijk ook aan de eisen van de tijd voldoen en we hebben diverse verbouwingen gehad. In de loop der jaren ben ik in de maatschap gekomen. Momenteel zitten Annet de Jong, Miranda Baekers-Dirven, Paul Kuijsters en Wouter Strik daar ook in. De andere vier therapeuten zijn in loondienst. En we hebben van Susan Zeebregts-van de Pas administratieve ondersteuning.”

Kwaliteit

Hans vervolgt: “Laagdrempeligheid, kwaliteit en aandacht voor de patiënten staan bij ons centraal. Wij beschikken over moderne apparatuur en hebben een grote oefenruimte. Uiteraard zijn we allemaal gediplomeerd als algemeen fysiotherapeut. Veel van ons hebben een Masteropleiding gevolgd en hebben zich verder gespecialiseerd. Denk daarbij aan sport-, manuele-, oedeem-, hand-, schouder-  en geriatrische fysiotherapie, maar ook sportfysio voor kinderen en oncologische fysiotherapie. Daardoor kunnen we veel professioneler werken en is er meer verdieping in ons werk gekomen. Onze specialismen versterken elkaar. Het doel is de patiënt zo goed mogelijk te helpen. Dat doen we samen. Als ik bijvoorbeeld een patiënt behandel en ik merk dat een collega hem/haar beter kan helpen dan verwijs ik door.  Dat is een enorm verschil met vijftig jaar geleden. Toen werkten we veel meer ‘op een eiland.’ Ook maken we deel uit van allerlei regionale netwerken, zoals het trauma-, schouder-, NAH- en oncologie-netwerk. We merken dat specialisten in het ziekenhuis patiënten met knieklachten vaak naar ons doorverwijzen. Paul Kuijsters is de therapeut die zorgt dat de kniepatiënten zo snel mogelijk weer klachtenvrij zijn. En alles wat we doen slaan we – en dat doen overigens alle therapeuten – op in het elektronisch patiëntendossier. Bovendien is er een terugkoppeling naar de huisarts of de specialist.”

Toekomst

“Onze praktijk bestaat vijftig jaar en ik werk er veertig jaar in, en nog iedere dag met heel veel plezier. We denken echter ook aan de toekomst. In de loop van de komende jaren bereiken enkele van onze therapeuten hun pensioengerechtigdeleeftijd.  Ik vertrouw en hoop  dat de nieuwe generatie, Rosanne Kassels, Lotte Dingen, Roswitha Lopez en Casper Bolkenbaas de fakkel mogelijk gaan overnemen. Dat zou mooi zijn. We zijn nog aan het kijken hoe we vijftig jaar Fysio Petershofje gaan vieren. Alle mensen die dit jaar van ons post ontvangen zullen zien dat we de enveloppen frankeren met een speciale postzegel voorzien van ons logo. Leuk toch,” besluit Hans van Heesch.

Back To Top