Ga naar hoofdinhoud

Artrose is één van de meest voorkomende gewrichtsaandoeningen. Bij het ontstaan van artrose staat de interactie tussen overbelasting (mechanisch) en ontstekingsfactoren (reumatisch) centraal. Bij artrose is niet alleen het kraakbeen en het bot aangetast, maar kunnen ook de weke delen zoals spieren, kapsel en banden een belangrijke rol spelen.

Knieartrose in Nederland

Knie-, heup- en handartrose zijn de meest voorkomende vormen van artrose. Knieartrose komt voor bij 594.000.personen in Nederland.
De verwachting is dat het aantal personen met artrose tot 2030 zal toenemen met 37% vanwege vergrijzing en door een toenemend aantal mensen met overgewicht.

Klachten & gevolgen

De meest voorkomende klachten zijn (start)pijn en stijfheid. Andere veel voorkomende klachten zijn instabiliteit , spierzwakte van de bovenbeenspieren en verminderde conditie. Soms is het gewricht ontstoken.
Deze klachten leiden tot beperkingen in activiteiten zoals (trap)lopen, gaan zitten en opstaan van een stoel en verminderde deelname van (vrijwilligers)werk, sociale activiteiten en sport.
Artrose leidt niet vaak tot arbeidsongeschiktheid, maar werkende mensen met artrose kunnen wel aanpassingen nodig hebben in hun werksituatie, zoals veranderingen in takenpakket of werkplek, of vermindering van werkuren.

Behandeling

Een gezonde leefstijl, zoals voldoende lichamelijke beweging en geen overgewicht, speelt een belangrijke rol in het voorkómen en verergeren van artrose en van beperkingen in activiteiten.
Is dit onvoldoende dan volgt er een “stepped care” (trapsgewijze behandeling). Eerst wordt gestart bij een gespecialiseerde fysiotherapeut met oefentherapie, voorlichting en advies. Daarna eventueel pijnmedicatie middels een injectie en (in geval van overgewicht) begeleiding in gewichtsverlies. In het eindstadium van artrose is een gewricht vervangende operatie een behandeloptie.

De volgende zorgverleners zijn betrokken binnen de artrosezorg: fysiotherapeut, huisarts, reumatoloog, reuma- verpleegkundige, diëtist en orthopeed.

Meerwaarde van fysiotherapie

Oefentherapie is, in combinatie met voorlichting en advies, een belangrijk deel in de behandeling van artrose en is effectief in het verbeteren van fysiek functioneren, kwaliteit van leven en het verminderen van pijn.
Oefentherapie kan ook in een vergevorderd stadium van artrose effectief zijn, waarmee gewricht vervangende operaties mogelijk uitgesteld of voorkomen kunnen worden.

Fysiotherapeutische behandeling
De oefentherapie, onder begeleiding van een knie- fysiotherapeut, bestaat uit spierversterkende oefeningen, oefeningen ter verbetering van de conditie en oefeningen voor de uitvoering van activiteiten waarmee beperkingen ervaren worden (functionele oefeningen).

De oefentherapie wordt gecombineerd met voorlichting met over artrose, adviezen over gezonde leefstijl, zelfmanagement en de juiste balans tussen belasting en belastbaarheid.
Het is belangrijk dat patiënten tijdens, maar vooral na de behandelperiode, zelfstandig oefeningen blijven uitvoeren en voldoende bewegen, om de behandeleffecten op lange termijn te kunnen behouden.

Per jaar worden 12 behandelingen fysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering.

Deze tekst is grotendeels ontleend aan “Factsheet heup- en kniearthrose” van het KNGF

Back To Top