Ga naar hoofdinhoud

Maar in welke mate? Dat luchtvervuiling de kans op luchtwegaandoeningen vergroot, was al bekend. Het zal geen verrassing zijn dat mensen die wonen in gebieden met een slechte luchtkwaliteit meer kans hebben om corona te krijgen. Ook de ernst van klachten zijn groter waardoor de kans op overlijden toeneemt. Onderzoek in het buitenland toonde dit al aan. Nederland volgt nu met de resultaten van hun onderzoek.

Twee weken geleden publiceerde het RIVM (i.s.m. de Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research en de GGD tak GHOR Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) de resultaten van hun onderzoek naar de relatie van slechte luchtkwaliteit met Covid-19. De kennis kan bijdragen bij de aanpak van vergelijkbare infectieziekten en epidemieën in de toekomst.

Conclusie: Slechte luchtkwaliteit geeft grotere kans op infectie en ernstiger ziekteproces door corona

Vooral de concentratie van fijnstof, de hele kleine deeltjes die in de lucht zweven, blijkt de luchtvervuiling te zijn met grote invloed op de longen. Uit het onderzoek blijkt dat fijnstof uit de veehouderij invloed heeft op zowel de kans op besmetting als de ernst van de ziekte. Fijnstof van wegverkeer lijkt meer invloed te hebben op de ernst van de symptomen en minder om besmet te raken. In het onderzoek is geen specifieke invloed door de fijnstof van de industrie gevonden voor beide onderdelen. ( Bron: RIVM.nl)

Informatie die je aan het denken zet: iedereen wil graag schone lucht inademen. Om erachter te komen hoe Uw locatie belast is met fijnstof kan een adres ingevoerd worden op de site www.atlasomgeving.nl. Ga naar ‘check je plek’, vul het adres in en vervolgens verschijnt bij de metingen over de leefomgevingskwaliteit o.a.de fijnstof hoeveelheid/m3 met een icoontje voor de waardering. Helaas geeft de site voor de adressen in Noord Brabant een rood icoontje. Dit betekent een te hoge concentratie van fijnstof. Gaan we dan naar een toekomst waar een mondkapje standaard wordt, zoals je in bepaalde wereldsteden ziet met een hoge fijnstof concentratie? Hopelijk niet. Buiten wandelen, fietsen of welke beweging ook draagt bij aan de algemene conditie. En die is ook belangrijk bij genezen van  infectieziektes.

Op de site van het longfonds, www.longfonds.nl, is uitgebreide informatie te vinden over gezonde lucht zowel binnenshuis als buitenshuis. Daarnaast staan er tips over acties die ieder zelf kan ondernemen om bij te dragen aan een betere luchtkwaliteit.

Gezonde lucht inademen is nodig voor onze dagelijkse activiteiten. Een stap verder is een goede algemene conditie opbouwen om de gezondheid te ondersteunen en meer weerstand op te bouwen tegen infectieziekten. Na de Covid-19 epidemie blijkt uit onderzoek dat over het algemeen bij mensen met een goede conditie de Covid minder ernstig verliep. De gespecialiseerde fysiotherapeut voor mensen met COPD, overige longaandoeningen en blijvende gevolgen van Covid-19 in uw buurt kan U ondersteunen bij verbeteren van uw conditie.

Back To Top