Ga naar hoofdinhoud

Van nature zou de mens door zijn neus ademhalen, net als alle andere levende wezens die zuurstof nodig hebben. Toch ademen veel mensen onbewust door de mond.

De neus heeft een belangrijke functie voor de ademhaling:

 • Warmt de lucht op: het inademen van koude lucht kan de luchtwegen irriteren en het koelt je lichaam onnodig af. Door via de neus te ademen wordt de lucht alvast opgewarmd.
 • Filteren van de lucht: in de neus zitten heel veel kleine trilhaartjes, die stofdeeltjes, pollen en chemicaliën, maar ook bacteriën en schimmels tegen kunnen houden. Dat helpt het risico te verkleinen dat je ongezonde deeltjes inademt en ziek wordt.
 • Lucht bevochtigen: de neus voegt vocht toe aan de lucht, wat ervoor zorgt dat je minder uitdroogt door je ademhaling.
 • Meer stikstofoxide: bij het inademen voegt het neusslijmvlies extra stikstofoxide aan de ingeademde lucht toe. Dit ondersteunt je weerstand, want het verzwakt bacteriën en virussen, die toch in de longen terecht komen. Deze stikstofoxide is ook een belangrijk vaatverwijdend gas.
 • Neusademhaling helpt je ademhaling kalmeren: ademen via de neus beperkt vanzelf al de hoeveelheid zuurstof die je kunt inademen. Je gebruikt ook sneller je buik om te ademen.

De rode bloedcellen geven zuurstof af aan de lichaamscellen.  Daar is koolzuurgas voor nodig. Bij elke ademteug gebeurt dit.

Bij een normale ademhaling krijgen je cellen alle zuurstof die ze nodig hebben. Maar haal je te snel en te diep adem, dan adem je heel veel zuurstof in. Al die zuurstof komt in je rode bloedcellen terecht. Maar bij het uitademen stoot je dan ook in grotere hoeveelheden koolzuur uit. Voor al die zuurstof is niet genoeg koolzuur in je bloed waardoor de zuurstof in de rode bloedcellen niet afgegeven kan worden.

Als de koolzuurwaarden in je bloed boven niveau X komen, ga je vanzelf ademen. Maar als je de hele dag door sneller of dieper ademt dan nodig, went je lichaam eraan dat je koolzuurwaarde laag is en oefen je eigenlijk je brein om op een lagere koolzuurwaarde weer te ademen. Met neusademhaling train je een hogere tolerantie voor koolzuur.

Meet je Bolt-score, Body Oxygen Level Test.

De test leert je wanneer je hersenen de eerste ademprikkel geven.

Dus het gaat er NIET om, om te kijken hoe lang je maximaal je adem kunt inhouden, het gaat erom, om vast te stellen wanneer je de eerste behoefte voelt om in te ademen.

 1. Ga rustig zitten en adem ongeveer een minuut rustig in en uit.
 2. Adem vervolgens een klein beetje in en rustig uit.
 3. Houd je neus dicht met je vingers, zodat er geen lucht in je longen komt en start gelijk een timer.
 4. Meet het aantal seconden tot je de eerste duidelijke behoefte voelt om te ademen.
 5. Laat je neus los, stop gelijk de timer en adem in door je neus.
 6. Adem weer gewoon.

Een BOLT score van 40 is top. Is je BOLT score lager dan 20? Dan kun je met ademhalingsoefeningen de score verbeteren.

Back To Top