Een fysiotherapeut mag zichzelf oncologiefysiotherapeut noemen als zij, na de 4 jarige basisopleiding fysiotherapie, ook de volledige 3 jarige Master opleiding oncologiefysiotherapie heeft gevolgd die afgesloten wordt met een wetenschappelijk onderzoek.
Wanneer de diagnose kanker is gesteld, betekent dit vaak een langdurig medisch behandeltraject. De oncologiefysiotherapeut heeft kennis van de ziekte, de medische behandelingen en de gevolgen hiervan. Dit is van belang om de oncologische patiënt zo goed mogelijk te begeleiden. De therapie richt zich specifiek op het behandelen van bewegingsproblemen ten gevolge van de kanker zelf of ten gevolge van de medische behandelingen.
Voorbeelden van klachten zijn: pijn, spanningsklachten, stug littekenweefsel, stijfheid van gewrichten en spieren, lymfoedeem, spierzwakte, conditieverlies en vermoeidheid.
De oncologiefysiotherapeut kan in alle fasen van de kanker een belangrijke rol spelen:
De curatieve fase
In deze fase is alles gericht op het bestrijden van de kanker. Tijdens de therapie staan het beperken en bestrijden van conditieverlies en het verlichten van spanningsklachten op de voorgrond.
De herstelfase
In deze fase wordt de therapie ingezet voor het herwinnen van kwaliteit van leven en het hervatten van activiteiten van het dagelijks leven, werk en sport. Daarvoor kan een trainingsprogramma worden opgesteld om de conditie te verbeteren met tevens aandacht voor trainen van kracht en uithoudingsvermogen.
Dit is ook mogelijk wanneer het medische behandeltraject nog niet is afgerond.
De palliatieve fase
Soms kan de ziekte niet (volledig) worden genezen, maar wel onder controle worden gehouden. Het wordt dan een chronische ziekte. Dit kan fysieke, psychische en sociale gevolgen hebben waar de patiënt mee om moet leren gaan. Deze fase kan weken, maanden tot jaren duren. De kwaliteit van leven en de wens van de patiënt staan in deze fase centraal. De oncologiefysiotherapeut kan helpen om zolang mogelijk actief te blijven door begeleiding, ondersteuning en coaching.
De terminale fase
In deze fase wordt het duidelijk dat het levenseinde nadert. Een moeilijke periode voor de patiënt en zijn naasten. Het comfort van de patiënt staat centraal bijvoorbeeld zoeken naar een comfortabele houding, ontspanning van spieren en ademhalingsoefeningen bij benauwdheid en ontspanningsoefeningen bij angst en pijn.
In alle fasen van kanker kan de oncologiefysiotherapeut dus een belangrijke ondersteunende rol spelen. Denkt u dat deze vorm van fysiotherapie iets voor u kan betekenen, neem dan contact op met een oncologiefysiotherapeut bij u in de buurt.