Hoort u ook vaak mensen om u heen praten over botontkalking of osteoporose maar weet u niet precies wat dit is?
Wat is osteoporose?
Osteoporose is de mooie benaming voor botontkalking. Naarmate u ouder wordt is er sprake van een degeneratie van de botten. De botten worden poreuzer en kwetsbaarder, de kwaliteit van het bot vermindert. In vele gevallen is dit ook genetisch bepaald.
Omdat uw botten brozer worden, kunnen uw botten normale belasting niet meer opvangen. U kunt dan eerder een botbreuk krijgen. De meest voorkomende botbreuken door osteoporose zijn botbreuken van de heup, pols en wervels, vaak na een niet eens zo ernstige val.
Osteoporose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit ligt aan de hormonale overgang van de vrouw. Bij de leeftijd van 50 (vrouw) en 70 (man) jaar en ouder of bij een vitamine- of calcium tekort is er een grotere kans op osteoporose. Calcium inname in combinatie met vitamine D zorgt voor een goede opname van calcium waardoor de botontkalking positief beïnvloed kan worden.
Wanneer uw Huisarts aanleiding ziet om u te testen op Osteoporose dan kan hij/zij bepalen om een bloedonderzoek te doen. Een specifieker onderzoek naar osteoporose wordt indien noodzakelijk uitgevoerd in het ziekenhuis. Dit is het zogeheten DEXA-onderzoek waarbij nauwkeurig de dichtheid van het bot wordt gemeten.
Osteoporose en bewegen
Tijdens bewegen hebben de krachten op het bot een positief effect op diverse cellen die zich in het bot bevinden. Het bot kan hierdoor dichter en sterker worden. Uiteraard is het per persoon verschillend welke belasting juist is. Activiteiten die in de basis altijd goed zijn:
Wandelen, zwemmen, fietsen. Let hier uiteraard wel op dat er geen valgevaar is. Activiteiten waarbij u uw eigen gewicht draagt en zo de botten belast zijn nog effectiever bij het versterken van uw botten. Goede voorbeelden hiervan zijn: Dansen, trap lopen, touwtje springen.
Spierkracht training is ook van belang bij osteoporose. Hoe sterker de spieren zijn, hoe makkelijker de gewrichten bewegen en hoe minder snel zij overbelast raken. Ook dit dient per persoon aangepast te worden want voor iedereen is kracht training een ander begrip. Denk bij krachttraining niet direct aan het tillen van zware gewichten maar aan de kleine oefeningen zoals been heffen met gewicht, arm oefeningen en ook oefeningen voor de spierkracht van de buik en rug.
Als u hier graag mee aan de slag wilt gaan dan kunt u altijd contact opnemen met een fysiotherapeut bij u in de buurt.