Ga naar hoofdinhoud

Psychosomatische klachten zijn klachten waarbij zowel geest als lichaam betrokken zijn. Lichaam en geest zijn nauw met elkaar verbonden, elke gedachte over jezelf heeft invloed op je lichaam. Hoe losser je geest, hoe losser je lichaam en omgekeerd.

Er is een geestelijk aspect aan elke fysieke aandoening. Hoe wij reageren en omgaan met de aandoening verschilt sterk van persoon tot persoon. De huiduitslag van psoriasis hoef je helemaal niet als storend te ervaren. Maar dezelfde huiduitslag kan een ander meer depressief maken of meer `ziek’ laten voelen.

Er kunnen fysieke effecten zijn van een mentale aandoening. Bijvoorbeeld bij een aantal psychische aandoeningen eet je niet goed en zorg je niet goed voor jezelf wat kan leiden tot lichamelijke problemen. Oorzaken die verband kunnen houden met het ontstaan of voortbestaan van de klachten zijn: een grote werkdruk, conflicten, emotionele problemen, verlies van dierbaren, ernstige ziekteprocessen, relatieproblemen, terugkerende stressvolle situaties.

Spanningsklachten kunnen zich uiten als algehele vermoeidheid, spier ,-en gewrichtsklachten vooral in rug en nek,  hoofdpijn, benauwdheid, druk op de borst, buikklachten, duizeligheid, hartkloppingen, grieperig en verkouden zijn.

Psychische en emotionele klachten kunnen zich uiten als het gevoel niet lekker in je vel  te zitten, geestelijke vermoeidheid, piekeren, concentratiestoornissen, gejaagd gevoel, lusteloosheid, angstgevoelens, onzekerheid,  neerslachtigheid, slaapstoornissen, niet meer kunnen genieten.

Dus bij een lichamelijke aandoening is het belangrijk te kijken naar een eventueel onderliggende psychische, emotionele oorzaak. Door diep in jezelf te luisteren via je hart en bewustzijn kun je inzicht krijgen in je klachtenpatroon. Door te communiceren met je lichaam zal je ervaren dat je gedachten direct invloed hebben op je lichaam.

Gedachten zijn krachten. De krachten van je denkpatronen zijn machtig. Zo is het mogelijk een organisch gezond lichaam door negatieve gedachten ziek te maken. Of je bent in wezen gezond maar denkt steeds dat je ziek bent. Daar is geen echte reden voor, het is je angst die je dit inbeeldt….maar op een bepaald moment word je werkelijk ziek. Omgekeerd werkt het ook. Door positief te leren denken en je eigen lichaam zonder schroom liefdevol aan te raken kun je zelf je lichamelijke klachten verminderen. Geneeskracht zit in jezelf.

Het vraagt inspanning om denk- en  gedragspatronen of reactiepatronen te doorbreken en te veranderen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Reactiepatronen kun je niet wegsnijden of opereren. Wanneer je een bepaalde reactie minder of niet meer wilt vertonen helpt het om een ander reactiepatroon zo sterk te ontwikkelen dat de activiteit van de ongewenste reacties uitdooft. De geneeskracht zit hem ook in de eenvoud. Door goed naar en in je lichaam te luisteren krijg je antwoorden van binnenuit. Door gebruik te maken van je voorstellingsvermogen ga je voelen dat je, je hele manier van bewegen kunt beïnvloeden. Je gebruikt je gedachten en je zintuigen om de verbindingen tussen je cellen, je spieren, je organen te voelen. Dit is zelfonderzoek. Er zijn velerlei  therapieën en manieren om psychosomatische klachten te behandelen. De kunst is om die hulp te zoeken die bij je past.

Back To Top