Ga naar hoofdinhoud

Medische Fitness: Sporten op eigen niveau in een veilige omgeving.

Bewegen is belangrijk en zorgt ervoor dat het lichaam zo sterk en fit mogelijk blijft. Maar als u een chronische lichamelijke aandoening heeft of als u niet goed weet hoe u juist moet bewegen, dan is Medische Fitness misschien iets voor u.

Wat is medische fitness?

Medische fitness is gericht sporten en bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Vaak heeft het een doel om te revalideren van een (langdurige) blessure of aandoening, maar het kan ook goed zijn voor mensen die aan hun gezondheid willen werken. Door dit samen te doen met een fysiotherapeut wordt de belastbaarheid van het lichaam verhoogt op een verantwoorde manier. Verantwoord bewegen zorgt ervoor dat uw spieren en gewrichten optimaal blijven functioneren en uw conditie en kracht op peil blijft. Ook wordt de balans meegenomen tijdens het sporten.

Hoe ziet het eruit? 

De trainingen duren 1 uur en vinden één keer in de week plaats.

In kleine groepjes sport u individueel of samen om uw fysieke doelen te behalen. Het voordeel van het trainen in een groep is dat er ook ruimte is voor sociaal contact, wat tevens erg belangrijk is. Iedere sporter kan een oefenprogramma op maat krijgen, wat betekent dat er niet te laag maar ook niet te hoog wordt ingestoken maar op een niveau waarop er goed getraind wordt. Kortom waarop u kunt werken aan uw doelen. Daarnaast wordt er rekening gehouden met klachten en kunnen er uiteraard op elk moment aanpassingen gedaan worden aan het trainingsschema. De fysiotherapeut helpt bij de oefeningen en kijkt of u ze correct uitvoert. Daarnaast kan er advies gegeven worden over bewegen in het dagelijks leven.

De start

Voordat u start met trainen heeft u een gesprek met de fysiotherapeut. U leert elkaar kennen, bepaalt trainingsdoelen en de fysiotherapeut maakt een inschatting van uw huidige lichamelijke functioneren. Dit is belangrijk voordat gestart wordt met trainen om een volledig beeld te krijgen van de klachten en op een juist niveau de training te starten.

Meer weten?

Wilt u weten of medische fitness iets is voor u? Of wilt u weten welke vorm van bewegen het beste bij u past? Neem dan contact op met een fysiotherapie praktijk in uw buurt voor de mogelijkheden.

Goed om te weten

U heeft geen verwijzing nodig alvorens te starten met medische fitness.

Back To Top