Ga naar hoofdinhoud

Het carpaal tunnel syndroom, de bekendste aandoening aan de hand. ’ S Nachts wakker worden door een slapende hand en wanneer u die weer beweegt, zakt het tintelende gevoel.

Het carpaal tunnel syndroom wordt veel gezien bij mensen tussen de 40-60 jaar.  Vaak bij  vrouwen in de overgang, zwangere of mensen met reumatoïde artritis.  De middelste handzenuw, de nervus medianus, raakt bekneld ter hoogte van de pols waardoor er pijn, tintelingen en een doof gevoel wordt ervaren in de handpalm en vingers. De tintelingen zijn vaak gecentreerd tot de duim, wijsvinger en middelvinger. Niet naar de ringvinger en pink.

De oorzaak van deze aandoening komt door een ruimtegebrek in de carpale tunnel in de pols waardoor er sprake is van een verdrukking van de zenuw. In deze tunnel lopen de buigpezen van de vingers en de zenuw.  Normaal gesproken gaat dit goed. Dan is dit een automatische goedlopende beweging en functioneren de zenuw en de pezen goed.

Wanneer zich bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid vocht zich vormt in deze tunnel komt er druk te staan op de zenuw en begint de hand te tintelingen/doof te zijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn door een zwangerschap of in de overgang. Hierdoor houdt het lichaam vocht vast. Ook een trauma of een kneuzing van de pols kan voor vocht zorgen.

Een langdurige houding van de pols kan ook zorgen voor irritatie op de zenuw. Denk hierbij aan een volledige buiging /strekking van de pols. Vaak gebeurt dit onopgemerkt in uw slaap of tijdens uw werk/sport. Hierbij gebruikt u de pols dan zomaar 6/7 uur in de verkeerde houding. Komt dit af en toe voor, dan is dit vaak niet zo’n probleem. Gebeurt dit herhaaldelijk dan kan ook hier de zenuw klem komen te zitten waardoor het carpaal tunnel syndroom ontstaat.

Symptomen:

  • Pijn/tintelingen in de vingers/handpalm
  • Gevoelsverlies
  • Krachtsverlies
  • S’ nachts veel tintelingen/slapende hand
  • Houdingsafhankelijke tintelingen en pijn

(Fysiotherapeutische) behandeling:

Het carpaal tunnelsyndroom kan behandeld worden door middel van medical taping, spalktherapie, tractie en mobilisatie technieken. Hierdoor kan de druk van de zenuw verminderen Naar aanleiding van een vraaggesprek kan er ontdekt worden wanneer de zenuw klem zit. Vaak wordt er gestart met een nachtspalk als de tintelingen voornamelijk ‘s nachts aanwezig zijn. Ook worden er houdingsadviezen gegeven. Als de tintelingen en pijnklachten weg zijn, kan er functioneel geoefend worden en kan de kracht van de hand weer opgebouwd worden. Wanneer de klachten te intensief aanwezig zijn, kan er een injectie door de huisarts geplaatst worden of een operatie plaats vinden. Heeft u het vermoeden dat u last heeft van het carpaal tunnel syndroom? Neem dan contact op met een handtherapeut bij u in de buurt.

 

Back To Top