skip to Main Content

Knieblessure

Wat is een knieblessure?

Een knieblessure is een letsel aan het kniegewricht door een verdraaiing, een onverwachte beweging, of overbelasting. Vaak ontstaan deze blessures tijdens het sporten. Kniebanden scheuren, het kapsel of kraakbeen raakt beschadigd, de knieschijf gaat uit de kom, door een harde tackle breekt een botdeel of er is iets aan de hand met de meniscus. Dergelijke blessures moeten altijd door een gespecialiseerde (sport)fysiotherapeut, arts en/of orthopeed gezien worden.

Wat zijn de meest voorkomende blessures?

Meniscus letsel

Uw knie wordt geleidelijk aan dik, de beweeglijkheid is beperkt en pijnlijk. Soms schiet de knie “op slot”. U ervaart soms een krakende sensatie tijdens het bewegen.

Gescheurde knieband

De binnen-, buiten- of kruisband is gescheurd, waardoor de knie minder stabiel wordt.

Uit de kom

Uw knieschijf kan uit de kom schieten en naar de buitenkant van de knie verplaatsen. De spanning in spieren en pezen zorgt ervoor dat de schijf naar de plek met minste weerstand verschuift.

Pijn rond en achter de knieschijf

Overbelasting rond de knieschijf kan pijn veroorzaken. Overbelasting aan de onderzijde hiervan noemt men ook wel jumpersknee (‘springersknie’). Als de pijn achter de knieschijf zit, is er sprake van het ‘patellofemoraal pijnsyndroom’. De oorzaak is dan gelegen in het functioneren van de knieschijf.

Overbelasting bij slijtage (artrose) van het kniegewricht

De knie bestaat uit twee botstukken waarvan de uiteinden zijn bekleed met kraakbeen. Raakt dit kraakbeen van het gewrichtsoppervlak beschadigd, dan is er sprake van slijtage, wat ook wel artrose wordt genoemd. Bij veel belasting, zoals bij hardlopen, kan dit klachten geven.

Wat zijn de klachten en symptomen van een knieblessure?

  • Pijn bij bewegen.
  • Belemmering bij het strekken of buigen van de knie.
  • Zwelling, veroorzaakt door een bloeding of vochtophoping.
  • Temperatuurverhoging, de knie wordt warm.
  • Slotklachten. Het gevoel dat de knie ‘op slot zit’
  • Instabiliteit. Gevoel van “doorzakken”.

Wat is er aan te doen?

Allereerst is het erg belangrijk om een goede diagnose te stellen. Dat kan bij Paul Kuijsters fysiotherapeut gespecialiseerd in knieletsels. Bij onduidelijkheid of als aanvullend onderzoek nodig is (röntgenfoto, MRI, echografie e.d.), kan doorverwezen worden naar een orthopedisch chirurg. Veel knieklachten kunnen echter met fysiotherapie verholpen worden. Vaak met doelgerichte oefeningen en beweegadviezen.

Herkent u bovengenoemde symptomen?

Dan kan een fysiotherapie-consult zinvol zijn.

Als u een aanvullende verzekering hebt met voldoende fysiotherapie-dekking worden de consultkosten volledig vergoed zonder dat dit ten laste komt van uw eigen risico.

Back To Top