skip to Main Content

Leren luisteren naar uw lichaam met ontspanningstherapie

Een gezonde geest is een gezond lichaam. Het is een bekende spreuk. Het denken heeft veel invloed op het lichaam, en omgekeerd. De geest reageert op pijn in het lichaam. Dit kan spanningsklachten veroorzaken, wat zich uit in bijvoorbeeld hyperventilatie, astma, bronchitis, spanningshoofdpijn, chronische vermoeidheid en nek-en rugklachten. Ontspanningstherapie helpt u beter om te gaan met spanning in uw lichaam en uw klachten te verminderen of te voorkomen.

Er zijn verschillende methodes om beter te leren luisteren naar de signalen van uw lichaam en zo tot een betere ontspanning te komen. Bij Fysio Petershofje hanteren we de Buteyko-methode en Mobilizing Awareness- methode.

De Buteyko-methode

Dit zijn ademoefeningen waarbij het koolstofdioxidegehalte in de longen beïnvloed kan worden. De luchtwegen ontspannen en openen zich, waardoor benauwdheidsklachten verminderen. Via de neus in- en uitademen is bij deze methode een aandachtspunt. Ook minder diep ademen en totaal ontspannen is hierbij belangrijk.

De Mobilizing Awareness® – methode

Dit zijn rustige oefeningen die gebaseerd zijn op de natuurlijke manier van bewegen. Het is het aanspannen van spieren die je vergeten bent te gebruiken. Dit gebeurt heel rustig en met volledige aandacht. Daardoor wordt een reflexpatroon, ontstaan door spanningen, afgeremd. Het effect is dat u makkelijker kunt bewegen met minder pijn.

Afhankelijk van wat de klachten zijn, werken we ook met:

Aandachtsoefeningen: bijvoorbeeld het bewust voelen van uw lichaam in lig, zit en stand.

Ademhalingsoefeningen: het bewust worden van de ademhaling in buik-, flank- en borstgebied.

Visualisatie-oefeningen: bij deze oefeningen wordt gebruikgemaakt van de gedachtekracht. Het voorstellen van beelden of kleuren in uw lichaam werkt ontspannend en geeft inzicht in uw klachten.

Massages: zowel ontspannende als krachtige massage, afhankelijk van de aard van de klachten.

Ontspanningstherapie is vooral een bewustmakingstherapie om de spanningen in uw lichaam te verminderen, waardoor u meer rust ervaart en beter functioneert in het dagelijks leven.

Meer informatie over ontspanningstherapie?

Back To Top